Stichting Historische Kring Opende  (HKO)

 

prentbriefkaart 6 van 8

De tramhalte aan de Parkweg te Opende-Zuid

Nee, geen schets voor een halte voor de Hoge Snelheidstrein naar het Westen. Maar een prentbriefkaart van de halte  “werkhuis” aan de vroegere tramlijn Groningen-Drachten. Deze lijn werd aangelegd in 1913. In 1948 werd het personenvervoer gestaakt. Het goederen-vervoer bleef doorgaan tot 1985. Daarna werden de rails weggehaald.

De foto is gemaakt op de Parksterweg nabij café Bos. Dit café is in de loop der tijd verschillende malen verbouwd. Halte “werkhuis” is een verwijzing naar het Parkheem, wat in de volksmond het werkhuis werd genoemd.

De foto moet rond 1925 zijn genomen: de dorpskrant De Keuvelaar meldt over  de personen op de foto:  de herbergier Gerrit Storteboom en zijn vrouw Aafke Boonstra met een van hun kinderen. De twee jonge dames: Aukje Bouma en Iebeltje Aikema. Bij de trein waarschijnlijk de conducteur Postma uit Drachten.

In het café was een wachtruimte ingericht. Omdat de tram ook zondags reed, moest ook de wachtruimte op zondag open zijn. Dit veroorzaakte een conflict tussen de herbergier en de predikant, die vond dat de wachtruimte zondags gesloten diende te zijn. Het conflict eindigde hiermee, dat de kinderen van de herbergier voortaan de openbare school bezochten.

terug